Numărul 13

Numărul 13 între superstiție și coincidență!

Numarul 13
Horoscop

Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioara
Balanta
Scorpion
Sagetator
Capricorn
Varsator
Pesti

  Influientele Numărului 13

  asupra zodiei tale

  Dintre sutele și miile de combinații ale numerelor, una este de temut: cifra 13. Dar este cu adevărat această cifră atât de nefastă? 13 este un numãr prim, care nu se împarte decât la el însuși și la nr. 1. Numãrul 13 este socotit un numãr al surprizelor și el conduce la superstiții. Viața multor oameni a fost marcatã de acest numãr.

  În planul fizic, 13 este legat de cruce (1 + 3 = 4,  numărul specific familiei și crucii), deci de suferințe. Crucea este dezvoltarea cubului în spațiul cu două dimensiuni, iar cubul, schematic, reprezint un spațiu închis, o închisoare.

  Egiptenii au fost primii care au dezvoltat o superstiție a numărului 13, dar la ei aducea Noroc. Ei credeau cã sunt 12 trepte ale scãrii care duce la viața eternã. Atingând a 13-a treaptã însemna cã ai trecut dincolo. Numãrul 13 la ei era asociat cu nemurirea.

  Sumerienii au folosit un zodiac cu 13 constelații și 26 de stele principale.

  Calendarul mayaș este divizat după numărul 13. Pentru mayași anul avea 13 luni și 13 zodii. 13 este numărul de cer pentru azteci. Mexicul antic împărțea timpul în cicluri de 52 de ani, în patru perioade de treisprezece ani. Ei au avut și o săptămână din treisprezece zile. Treisprezece a fost, pentru azteci, un număr ce semnifica timpul, ceea ce a reprezentat finalizarea seriei temporale.

  Geneza a avut loc in 7 zile și 6 nopți, deci iarăși 13.

  La creștini, la Cina Cea de Tainã au fost 12 invitați (Apostolii). Dar a venit și al 13-lea – Iuda Iscariotul, care l-a trãdat pe Iisus. La musulmani și hinduși, cifra 13 este considerată de bun augur. În credințele iudaice, 13 era reprezentat de consoana M, cu care începe cuvântul mem, adică moarte.

  Legenda spune că Filip al II-lea, rege al Macedoniei 356-336 î.e.n., a adăugat statuia lui la cele douăsprezece statui reprezentând zeii principali ai mitologiei grecești. La puțin timp după acest eveniment, a fost asasinat pe câmpul de luptă în campania împotriva Persiei.
  În mitologia popoarelor nordice din Europa, există legenda celor 12 zei, invitați la ospățul din Valhalla, paradisul zeului Odin, unde acesta își avea palatul. La ospăț, a apărut neinvitat un al 13-lea, pe nume Loki, care neavând loc la masă l-a ucis pe unul dintre ceilalți 12, respectiv Walder. Loki a rămas în tradiție ca fiind zeul răului și al conflictelor, iar cifra 13 ca fiind aducătoare de ghinion. (foto stânga – zeul Odin)

  13 este ziua în care au fost arestați Cavalerii Templieri, în 1307. În 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare că, datorită influenței puternice asupra populației de rând a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificație aproape mistică, malefică a acestui număr.

  Prin prisma ei și a Tarotului numãrul 13 reprezintã Moartea (Kabbala-Memn = Moartea; Tarot – Arcana majorã 13: Moartea). Nu este vorba doar de moartea în sine. Arcana 13 simbolizeazã de fapt o transformare, un eveniment care se terminã pentru a începe un altul, fiind vorba de o continuitate și nu de un sfârșit total. Spiritual, moartea reprezintã terminarea vieții pe Terra, dar începutul unei alte vieți pe alte planuri. În Kabbala numărul 13 este asociat Şarpelui, Dragonului, Satanei şi Criminalului.

  Istoric vorbind, au existat 13 cantoane inițiale în Elveția, 13 landurile inițiale ale Republicii Federale Germania și 13 state inițiale în SUA (unindu-se au format Statele Unite ale Americii ). Deviza: E Pluribus Unum conține 13 litere, Vulturul American are 13 pene la fiecare aripă, iar când George Washington a înălțat pentru prima dată drapelul republicii, au fost trase 13 slave de tun. Conotațiile lugubre ale lui 13 au făcut ca la Londra de exemplu, să nu existe  acest număr la apartament, sau la casă și nici rândul 13 la cinematografe sau teatre.

  SUN, 2021
  Galaxy