Casele Zodiacale

Distributia planetelor in zodii

Casele Zodiacale 2021

Casele Zodiacale

Casa I
Casa II
Casa III
Casa IV
Casa V
Casa VI
Casa VII
Casa VIII
Casa IX
Casa X
Casa XI
Casa XII

Impartirea fiecarui Cadran in trei dă Sectoare de influenta desemnate in mod traditional prin termenul de CASE. Una sau doua Case predomina intr-un Cer de nastere. Inainte de a va expune cu amanunte logica acestor Case, iata in linii mari, interpretarea unei Case Dominante. Nu pierdeti din vedere faptul ca aceasta interpretare da doar o tonalitate care poate fi infirmata sau confirmata de alti factori ai Cerului de nastere. Vom vedea in capitolul de sinteza cum tratam contradictiile, aparute inevitabil in urma diferitelor modalitati de a studia o Tema Astrologica.

Casa I – Casa Unghiulara Ascendenta

Aceasta predominanta ne indeamna sa ne ocupam de noi insine, cu prioritate, fie in mod narcisist – multumindu-ne in mod complezent cu propriile ginduri si emotii – fie in mod extravertit – pozind drept model universal. Personalitatea se straduieste spre autodefinire si autodominare, trecind peste sugestiile mediului sau de evolutie. Incearca, pina la cel mai inalt grad, sa se elibereze de orice influenta exterioara, pentru a-si exprima adevarul sau absolut. Se crede capabila sa descopere in sine toate certitudinile pe care altii le descopera prin contacte sociale sau experiente practice. Isi amplifica visurile, gindurile si emotiile pentru a extrage din ele ce e mai bun sau mai rau; fericire data de incredere in sine si independenta sau nefericire data de singuratate si egocentrism limitat.

Casa II

Cautarea experientelor concrete, pretuirea obiectelor ca mijloace de lupta, imbogatire sau cunoastere. Personalitatea se defineste pornind de la avutiile sale; bunuri materiale, unelte si instrumente de actiune. Se identifica cu ceea ce poseda dar fara a fi foarte posesiva. Este important sa aiba in permanenta o moneda de schimb, un obiect pe care sa-l poata transforma in alte obiecte. Ingenioasa in arta de a-si valorifica talentele, de a gasi materia, domeniile propice materializarii necesitatilor sale foarte variate. Se bizuie pe rezultate concrete, pe capacitatea sa de a actiona si de a rezista. Se poate arata priceputa in a negocia, masura, codifica, rentabiliza si, mai ales, in a-si asigura securitatea in raport cu perspectivele schimbatoare. Poate sa judece concret si corect, in sensul recunoasterii celor mai putin alterate valori, sau a celor mai putin tributare oricarui fel de subiectivism.

Casa III

Aceasta predominanta este cunoscuta ca propice pentru studiile erudite, care cer calitati practice si acea judecata care are grija sa se sprijine mai degraba pe observatii concrete decit pe idei generale. Fara a prezenta in mod obligatoriu atractie pentru carti, spiritul e curios si investigator, cu precadere foarte dotat pentru a gasi relatii neasteptate intre fenomene care, aparent se opun oricarei legaturi sau relationari de la cauza la efect. Imaginatia si perspicacitatea da la iveala si inventeaza legaturi intre diversele sale obiective si interese. La propriu sau la figurat, stabileste contacte, comunicari, modalitati de asociere a locurilor, fiintelor si ideilor, pentru a face din ele o singura urzeala. Astfel de tendinte se pot realiza printr-o mare mobilitate. Ele se sublimeaza in vocatia de romancier sau nuvelist, insa poate decade uneori datorita inclinatiei spre intriga. Flerul lui in lamurirea intrepatrunderilor multiple dintre vazut si nevazut se poate schimba in gust pentru combinatii si jocuri.

Casa IV

Aceasta predominanta sensibilizeaza puternic personalitatea in legatura cu primele impresii ale copilariei si mediului originar. Caracterul risca sa se complaca in diverse forme de arhaisme. E perseverent, conservator, preocupat de antichitate si mare arheolog al propriului trecut, daca intervine narcisismul. In masura in care amintirile si impregnarea au fost pozitive, se straduieste sa duca mai departe traditiile pe care le-a mostenit servindu-se de ele ca scut impotriva pericolelor exterioare. Poate gasi printre inaintasii sai un model cu care se va identifica in vederea propriei sale evolutii. Patrimoniul moral sau material al comunitatii sale ii va fi de mare ajutor in stare de criza. Tinde sa imbratiseze mentalitatile si nesabuintele familiei sale. Daca nu a gasit in aceasta modelul unui fundament solid va trai in continuare ca un dezradacinat, in cautarea unor imposibile refugii. In plan abstract, Casa IV este cea care acorda posibilitatea intuitiei adevarurilor prime.

Casa V

Placerile si neplacerile inimii sunt principalul izvor al dezvoltarii personalitatii. Caracterul e pasionant si dependent. Nu se straduieste in intregime decit in cazul unei relatii deosebite. Dragostea si prietenia sunt pentru el excelente modalitati de a invata si de a cunoaste. Cauta modele printre primii sai educatori. Daca influenta lor se dovedeste negativa, va fi tentat sa-i tortureze moral pe cei care-i iubeste, convins ca deceptiile care le provoaca vor da lectii de buna purtare fiintelor puse in incurcatura de pozitiile si manifestarile sale ambivalente. El prefera orice exces decit o stare de indiferenta, foloseste toata gama de sentimente pentru a seduce si a lega, in sensul daruirii totale fata de partenerii sai; capacitati de a crea noi stari sufletesti. Mai mult decit atit, are darul de a destepta in ceilalti natura adevarata a propriilor lor dorinte, eliberindu-i astfel de retinerile ipocrite.

Casa VI

Bun indiciu al obiectivitatii si simtului critic. Personalitatea reprezentativa acestui sector de influenta nu se increde in aparente, nici in primele sale porniri. Reticenta la normele instituite, indemnata sa caute lipsurile si slabiciunile ce se ascund sub numele unui ideal de autoritate exemplara. Cunoaste prin exces de realism tentatia de a se complace in opozitia sistematica sau intr-un materialist ce nu vede mai departe de propriile interese. Prin reactia fata de supraestimarile si cultul general al instrumentelor puterii, risca sa exagereze inclinatia spre inferior, retragere sau decadere. Curios, cerceteaza, de preferinta, obiectele abandonate, neglijate sau sortite unor functii nereprezentative. Ajutor foarte pretios in problemele practice. Stiinta sa se poate constitui din tot ceea ce stiintele oficiale se straduiesc sa ascunda sau sa ignore ca principiu.

Casa VII

Tinteste spre dezvoltarea relatiilor sociale privilegiate. Legaturile trebuie sa fie complementare cu nivelul competentelor, aptitudinilor si mijloacelor de actiune. Nu implica, in mod necesar, mijloace puternice, dar acestea pot exista pentru a sustine aliante, motivate, in principiu, de alte rationamente decit cele ale inimii. Se detaseaza benevol de sfera sa de origine pentru a pleca in cautarea mediului sau ambiant ales si pentru a gasi aliatul, asocitul, sotul (sotia) sau partenerul de afaceri; este social capabil sa creeze cu oricine relatii eficiente in scopuri comune. O doza de antagonism in sinul unui cuplu i se pare de dorit, caci isi cladeste universul prin cladirea constiintei bazata pe reactia fata de celalalt. In momentele proaste se dedubleaza, aratindu-se spumegind pentru unii si de o aroganta impotrivire pentru altii.

Casa VIII

Favorabila facultatilor paranormale, ceea ce se poate traduce, pur si simplu, prin receptivitate vie la subtilitatile din jur. Informatii discrete, mod intuitiv de a le trata si de a le afla logica, ajung pentru a-i ghida personalitatea cu siguranta si percepere in problemele oculte. Fara indoiala, isi va extinde aceasta abilitate spre domeniile care cer fler, presimtiri si acea facultate animala de a ghici pericolele sau dedesubtul unei situatii. Dispozitiile sunt mai realiste decit par, dar este vorba despre un realism adaptat perceperii obiectivelor non – evidente la prima vedere. In cele mai bune cazuri, acest realism duce la descifrarea enigmelor sau la o ascutita constiinta a mecanismelor secrete care leaga fenomenele aparente. Aceasta clarvedere e posibili a-i permite sa triumfe asupra unor mari crize existentiale. In unele situatii chiar iese in evidenta prin rezistenta la conflicte care in mod normal nu pot fi sustinute. In cazurile cele mai nefericite, obsesiile si luciditatea sa, vis-a-vis de adevarurile marginalizate il fac straini contemporanilor sai care-l trec la index.

Casa IX

Pozitia forte a acestui sector este favorabila spiritului filosofic, dezvoltarii unei cunoasteri dobindite printr-o curiozitate enciclopedica sau, pur si simplu, prin libera exploatare a tuturor posibilitatilor mentale. In aceste cazuri, stiinta dobindita se incadreaza si mai mult in semnificatia, Casei IX, pe care le-am putea intelege drept cea mai larga deschidere a fiintei spre tot ce nu-i seamana din capul locului. De aceea, daca este activ, el calatoreste si incearca sa mearga pina la capatul lumii, sub diverse pretexte. Individul isi paraseste astfel starea originara, Eu-l sau initial, imbogatindu-se cu studiile referitoare la obiceiurile altora. Orizonturile reimprospatate il fac sa-si uite limitele. Tendinta profunda a predominatiei aceste Case te indeamna sa te deplasezi, sa te depasesti, sa te uiti si sa te sublimezi, imbratisind un ideal superior ori nomad. Sedentarii fac acest lucru pe loc, prin meditatie, reflectii asupra sinelui, au o viata empirica, fara legaturi cu probabilitatea pe care ei i-o dau. In cazurile fericite, personalitatea sa este extrem de intelegatoare, toleranta si bogata in indoieli generoase. In cel mai rau caz este instabila, neintelegatoare, rautacioasa, practicind idei false sau absurde, doar pentru a-si oferi acel punct de sprijini, care-i scapa fara incetare.

Casa X

Acest sector astrologic dominant, accentueaza nevoia de a te afisa, de a avea o casa proprie, de a ocupa o pozitie de baza; cu sau fara putere reala asupra celorlalti. Daca nivelul spiritual e scazut, aceasta tendinta se realizeaza printr-un arivism nestapinit. Fiinta se preteaza la uneltirile grupurilor, partidelor sau oricarui fel de organizatii care functioneaza sau cere existenta unor capete de afis personificate si reprezentative pentru puterea lor. Ambitia risca sa transforme personalitatea intr-un obiect social sau o functie publica care compromite dezvoltarea celorlalte aspiratii. In cele mai bune cazuri, fiinta se dedica trup si suflet unor opere marete. Se ridica deasupra normelor prin originalitate exemplara si apare ca model care stimuleaza capacitatile creatoare ale celor care fac din el maestrul sau idolul lor. Le place sa dea nastere aprecierilor contradictorii dar atunci cind reusesc in intreprinderile lor inalte; succesul risca sa-i faca singuratici si dezamagiti. Atunci isi asuma rolul principal ca pe o coroana greu de purtat.

Casa XI

Favorabila unei vieti sociale intense, bogata in contacte si experiente. Personalitatea se dezvolta in urma schimburilor cu parteneri venind din orizonturi foarte diferite. Pretinde relatii vii, fiecare expunindu-se fara ginduri ascunse; aceasta libertate favorizeaza constientizarea continuturilor reale ale raporturilor umane. Prin forta lucrurilor, prieteniile sale nu inseamna repaos. Exista in ele o prea mare doza de rivalitate. Tendinta profunda a acestei Case ne indeamna sa ne scuturam de prejudecati, conventii si artificii care dauneaza confruntarilor autentice. De aici poate sa apara cautarea legaturilor care sa nu tina cont de imprejurarile create, de urcusurile sau coborisurile vietii; in afara unui contact oficial. Dinamica Casei XI atrage dupa sine faurirea unor proiecte peste altele, in cea mai mare parte a timpului, in scopul de a institui noi norme de schimb si de a da valorilor necunoscute sanse cit mai bune in vederea contributiei lor la deciziile colective. Caracterul este adesea competitiv dar cu dificultati in a scoate profitul meritat in urma luptelor sale. In sens negativ, se istoveste in reconstruiri, ducindu-si pina la sfirsit sperantele si idealurile.

Casa XII

Inclinatia spre taina, meditatie, mai ales pe teme metafizice. Se straduieste sa se elibereze de toate criteriile mediului si epocii sale, pentru a gasi ea insasi un adevar care sa nu datoreze nimic originii sale sau unei institutii sociale. Cararile sale interioare sunt complexe. Nu este deloc dispusa sa faca caz de misterele sale si poate adopta o atitudine de bunavointa spre a-si proteja in permanenta intimitatea. Cei mai dotati, dispun de luciditate, peste medie, cu care percep atit sensul ascuns al evenimentelor cit si cauzele, consecintele subtile ale unor actiuni far insemnatate. Are nevoie de o intelegere senzitiva a lucrurilor si sufera mai mult decit altii pentru faptul de a nu putea sesiza intregul decit prin farime de intuitie. Frecventa lor este inadaptabila la normele si practicile sociale si il ajuta la aceasta deschidere spre nevazut. Aceasta o pot simti ca pe o arta poetica sau o prezenta apasatoare, usor nefasta. Distantarea lor vis-a-vis de valorile exterioare, risca sa-i faca nesociabili sau cel putin greu de clasat sau inteles. De asemenea, pot reactiona printr-un hiperindividualism care, in cele din urma, sau cu ocazia bunelor situatii, atrage dupa sine revolte si schimbari rodnice.